
Facts in aforesaid case 
  
1) The applicant (Indian entity) proposes to enter into an agreement with another group 
company, namely M/s Cable and Wireless UK (C &W UK) with a view to providing end 
to end international long distance telecommunication services to its Indian customers.  
  
2) Under the proposed agreement the applicant would provide the Indian leg of the 
service by using its own network and equipments and network of other domestic 
operators and the international leg of the service would be provided by C&W, UK, using 
its international infrastructure and equipments.  In other words, whereas the applicant will 
carry the calls and data within the country, C&W UK will further carry those calls and 
data to the recipients outside India.  
  
3) The network and equipments of C&W UK will not be used in India and the applicant’s 
network and equipments will not be used outside India.   
  
4) Thus in telecom parlance, domestic half circuit will be provided by the applicant and 
international half circuit will be provided by C&W UK.  
  
5) In respect of the aforesaid services rendered by C&W UK, the applicant/Indian entity 
will pay fees to the former.  
 
 
Question before Authority 
  
Taxability of aforesaid payment in hands of UK entity under India-UK DTAA 
under Income Tax Act, 1961 (Act) and consequential tax withholding u/s 195 (if 
any) required by Indian Entity. 
  
Reasoning & analysis by AAR 
  
1.                   We shall first take up the issue whether the applicant pays fees to C&W UK 
for rendering ‘technical services’ under the Act or under the treaty.  Explanation 2 to para 
(vii) of section 9(1) defines ‘fees for technical services’ to mean any consideration paid 
for rendering any managerial, technical or consultancy services,  including provision of 
services of technical or other personnel.  In the present case, in carrying telecom signals 
from Marseilles to other countries, C&W UK is not providing any managerial, technical 
or consultancy services, nor is it providing the services of its technical or other personnel 
to the applicant. C&W UK performs this part of service itself without the involvement of 
the applicant. The applicant has thus rightly urged that the fees paid by it to C&W UK is 
not in the nature of fees for technical services under the Act.  
  
2.                   It is well settled that telecom services are standard services.  The 
arrangement between the applicant and C&W UK is for rendition of service and the 
applicant pays for the same.  It is for C&W UK to see how it will provide that service.  
The applicant is not concerned with the same. This Authority has dealt with this issue in 
the case of Dell International Services India Pvt. Ltd.(supra).  The Authority also 
considered in detail the question whether consideration was payable for using or for the 



right to use any equipment through which connectivity was provided. That question was 
answered in the negative. We are of the view that on the same reasoning the applicant 
does not pay for using any secret process in the present case also.   
 
Conclusion by AAR 
  
In the light of the above discussion, we have come to the conclusion that the payments 
made by the applicant to C&W UK are in the nature of business profits.  In the 
absence of there being any permanent establishment of C&W UK In India, this 
income is not at all taxable here.  Since this income is not chargeable to tax under 
the Act, there is no question of making any deduction at source under section 195. 


