
LANDMARK ADVANCE RULING DATED 17/6/2009 IN RELATION TO 
INTERNATIONAL TAXATION DEALING WITH A) AOP CONCEPT B) OFF SHORE 
SUPPLY C) SUPERVISORY PE UNDER DTAA 
 
Facts: 
  
Applicant a company incorporated in Korea, engaged in business of power stations, was 
awarded a contract by Power Grid Corporation of India, wherein on applicant behest, L&T 
was involved as an independent contractor for carrying out onshore supply and services 
contract. The offshore supply part remained with applicant. This ruling can be better studied 
along with earlier Madras High Court ruling in Ansaldo case (analyses enclosed). 
  
Ruling of AAR (short analysis): 
  
a) There was no AOP (Association of Persons) between applicant and L&T as "Each party 
performs the obligations under the respective contracts awarded to them separately and 
receives the monies payable under the contracts independent of each other.  L&T, which was 
not a party to the bid, is recognized as an independent contractor in various documents.  L&T 
is entitled to raise the bills for the work carried out by it separately and such bills shall be 
payable by Power Grid directly to L&T without recourse to the applicant (vide para 3 of 
Assignment Deed).  Thus, the individual identity of each party in doing the part of work 
entrusted to it is preserved, notwithstanding the coordination between the two and the overall 
responsibility of the applicant.  It cannot therefore be said that the two contractors have 
promoted a joint enterprise with a view to earn income (vide the dicta in CIT vs. 
Karunakaran*" 
  
b) On offshore supply part executed by applicant: "....it held that under the offshore supply 
contract, the sale was completed outside India and there was no accrual or deemed accrual of 
income in India, the decision of the Tribunal is directly in point.  We share the same view as 
the Tribunal has taken on this aspect...” (In turn relied upon SC ruling in Ishilawajima 
Harima case) 
  
c) As regards existence of applicant's Permanent Establishment (PE) under Article 5 of India 
Korea DTAA under clause (3) which states: "3. The term permanent establishment likewise 
encompasses a building site, a construction, assembly or installation project or supervisory 
activities in connection therewith, but only where such site, project or activities continue for 
a period of more than nine months" AAR concluded that: 
  
i) "12. It must be noted that there are two limbs to para 3 of Art.5.  The first limb is – 
“building site, construction, and assembly or installation project” and the second limb is 
supervisory activities in connection therewith.  Both should extend over 9 months in order to 
constitute a PE.  The applicant’s case cannot be brought within the first limb because the 
construction and installation work is being undertaken by L&T. The question then is whether 
the duration test of 9 months vis-à-vis supervisory activities is satisfied.     .....It is the 
contention of the Revenue that the applicant’s supervisory role starts from the date of 
clearance of the equipment from the port as it is necessary to supervise the transportation and 
storage of equipment in order to ensure that no damage takes place.  We do not think that this 
contention can be accepted.   The applicant, in carrying out the equipment to the work site 



and in safeguarding the same from any damage, is only carrying out the contractual 
obligations incidental to the offshore supplies of goods.  It cannot be considered to be a 
supervisory activity contemplated by Art.5.3 of the Treaty." 
  
ii) "The Revenue contends that all the projects of the nature described in Art 5.3 which are 
being carried out by the applicant should be seen together for the purpose of determination of 
PE in India.  If so, the duration of supervisory activities in connection with both the projects 
shall be aggregated for the purpose of arriving at the period of 9 months.  .....  If the 
establishment that is being maintained for the purpose of executing a different contract with a 
different party is separate, distinct and independent of the other contract work being executed 
by the applicant, it is not in our view permissible to combine the establishments of two 
different projects of fairly long duration for the purpose of arriving at the threshold period of 
9 months." 
  
iii) "14.1. No doubt, the contract does not specify the consideration payable for the 
supervisory activities to be carried out by the applicant especially at the stage of testing and 
commissioning.  But, that does not mean that attribution of profits is not possible or 
permissible.  A reasonable quantum of income attributable to such operations intimately 
connected with the PE (if any) has to be arrived at on an estimated basis.  15. The counsel for 
the applicant contended rather faintly that the activities by way of supervision of testing and 
commissioning of the plant are auxiliary in character and, therefore, the maintenance of fixed 
place of business for that purpose cannot be regarded as PE in view of clause (e) of Article 
5.4. of the Treaty.  We find no substance in this contention.  The term ‘auxiliary’ means 
something which aids or is subsidiary to the main thing or act.   The supervisory activities 
which the applicant had undertaken in terms of the contract are quite independent of offshore 
supply/sale of equipment." 
  
d) As regards agency PE, AAR observed that "Then, in regard to agency PE, it has been 
clarified by the applicant that the Indian agent Alpasso Industries Pvt. Ltd., is an independent 
entity working for various clients and is not a dependent agent.  In the affidavit filed on 
behalf of Alpasso Industries Pvt. Ltd., it is stated that the company is engaged in the business 
of rendering consultancy / marketing services and the relationship between the applicant and 
the said company is purely on principal to principal basis and that of a service provider and 
client.  On the facts stated, it is not possible to infer an agency PE. " 
  
e) As regards revenue's contention that "The other contention that L&T is a sub-contractor of 
the applicant is an extreme contention and we have no hesitation in rejecting the same.  This 
contention has been raised by the Revenue to put forward a case that in computing the 9 
month period, whatever work is done by L&T should also be taken into account., AAR 
observed that: There is no legal or factual basis for branding an independent contractor 
described as such in the contract document as a sub-contractor of the applicant. 


