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North Block, New Delhi 

18th May 2011 
  

Subject: SEZ – Service Tax Refund -- regarding. 
  

Subsequent to the issuance of Notification 17/2011-ST dated 01. 03. 2011, representations 
have been received seeking clarification on certain doubts. These doubts and clarifications 
are as follows:  
 
   QUESTIONS  CLARIFICATIONS  
1.  To claim the refund arising out of 

service tax paid under section 66A, no 
proforma is prescribed in the 
notification; how to claim it?  
   

In the notification, there is no difference in 
treatment of service tax paid under section 
66 and section 66A of Finance Act, 1994. 
Where refund arises, Table – A, in Form A-
2 can be used for making a refund claim.  

2.  (i) In the notification, what is the 
treatment for service tax paid on 
taxable services which do not fall in 
the category of “wholly consumed 
services”, and also are not ‘shared 
services’ ? Is refund available?  
   
   
(ii) Whether in the case of category 
(iii) services referred in paragraph 
2(a) of the notification, ‘proportionate 
refund’ applies to only ‘shared services’ 
i.e. services that are used both for 
SEZ (Special Economic Zone) 
authorised operations as well as DTA 
(Domestic Tariff Area) operations?  
   

All taxable services (under section 66 or 
section 66A) received by a SEZ 
Unit/Developer for the authorised 
operations, have been exempted in the first 
paragraph of notification 17/2011-ST, 
subject to conditions.  
In Paragraph 2, conditions attached to this 
exemption are prescribed. In terms of 
paragraph 2(a), refund route is the default 
option for all who intend to claim the 
exemption granted by the notification in its 
first paragraph. However, an exception is 
provided in the form of ab initio (upfront) 
exemption, to the ‘wholly consumed’ 
services.  
Services which fall outside the definition of 
‘wholly consumed’ services can be 
categorized as those which are used 
exclusively by the SEZ Unit/Developer, for 
the authorised operations in SEZ or shared 
with DTA operations.  
Para 2(d) of the notification is applicable to 



refund arising from ‘shared services’ only. 
Thus exemption to services exclusively used 
for the authorised operations of SEZ 
Unit/Developer, will continue to be available 
by way of refund, as specified in paragraph 
2(a) itself, subject to other conditions. To 
claim this refund, Table-A, provided in Form 
A-2 may be used.  
It is clarified that only such services shall 
be considered as exclusively used by SEZ 
Unit/Developer, for the authorised 
operations, as they satisfy the following 
criteria:  
(i) Invoice is raised in the name of the SEZ 
Unit/Developer or in the invoice, it is 
mentioned that the taxable services are 
supplied to the SEZ Unit/Developer for the 
authorised operations;  
(ii) Such services are approved by the ‘Unit 
Approval Committee(UAC)’, as required for 
the authorised operations;  
(iii) Receipt and use of such services in the 
authorised operations are  accounted for in 
the books of accounts of the SEZ 
Unit/Developer.  

3.  Meaning of  the expression  ‘who does 
not own or carry on any business other 
than the operations in the SEZ’ 
appearing in paragraph 2(a)(iii) of the 
notification, which creates a 
difference between ‘standalone’ and 
‘non-standalone’ SEZ Unit/Developer, 
may be clarified.  

The expression refers to an entity which is 
carrying out business operations in SEZ and 
also DTA. Merely having an office in the 
DTA for purpose of liaison/business 
promotion, does not restrict a SEZ Unit 
from availing benefit extended to a 
standalone unit.  

4.  Whether Approval by UAC is 
necessary, to claim benefit under the 
notification?  
   

Yes. Unit Approval Committee (UAC) of the 
SEZ determines goods and services 
required for the authorised operations of a 
Unit/Developer, under the SEZ law. Hence 
approval of the UAC is necessary for 
availing the notification benefit, on the 
taxable services.  

5.  (i) Does condition (c) prescribed in 
paragraph 2 of the notification, 
restrict the non-standalone 
Units/Developers, from availing 
upfront exemption for wholly 
consumed services, which fall under 

 In respect of   category (i) and (ii) services 
listed in paragraph 2(a), upfront exemption 
is made available to all SEZ 
Units/Developers, who fulfill the conditions 
of notification; only in the case of category 
(iii),   difference is created between 



category (i) and (ii) of para 2(a) of the 
notification?  
(ii) For whom and for what purpose, 
Declaration in A-1 is required?  

standalone and non-standalone SEZ 
Units/Developers.  
Declaration in Form A-1 is required to be 
produced, to a service provider, to claim 
upfront exemption (after striking out the 
inapplicable portion).  This is a one-time 
Declaration. Original Declaration can be 
retained with the SEZ Unit/Developer for 
business record or for production to the 
jurisdictional Central Excise/Service Tax 
authorities, if need be, for any verification; 
a copy has to be retained by SEZ Specified 
Officer; self-attested photocopies of the 
Declaration can be submitted to service 
provider to avail upfront exemption, subject 
to fulfillment of other conditions mentioned 
in the notification.  

6.  Meaning of the expression “total 
turnover” found in paragraph 2(d) of 
the notification is not clear: whether 
it refers to turnover of SEZ Unit or 
the entity (including DTA and SEZ 
Unit). This may be clarified.  

Total turnover includes turnover of DTA 
Unit and also export turnover of SEZ Unit. 
This is the way to calculate proportionate 
refund. Table-C in Form A-2, illustrates this 
aspect.  

7.  A Developer may not have export 
turnover; therefore, he cannot get 
refund of service tax based on the 
formula provided for shared services 
in paragraph 2(d) of the notification: 
therefore, it may be explained how a 
Developer can claim exemption under 
the notification?  
   

Generally, SEZ Developers will be using 
category (i) services listed in paragraph 
2(a), relating to immovable property located 
within SEZ; upfront exemption is available 
for these services, and category (ii) 
services, irrespective of whether the 
Developer is standalone or not. As another 
option, refund route is also available. In the 
case of category (iii) services if Developer 
is standalone, upfront exemption is 
available. If Developer is not standalone, on 
service tax paid on category (iii) services, 
which are exclusively used for the 
authorised operations in SEZ, he can avail 
exemption through refund route. ‘Exclusive 
use’ explained in clarification for question 
No.2.  may also be referred in this 
connection.  

8.  Whether proportionate amount of 
service tax paid on shared services 
that have not been refunded after 
applying the formula in paragraph 2(d), 
shall be available to the DTA Units of 

Yes. Available.  



the entity as cenvat credit?  
9.  Whether consolidated refund claim 

under 17/2011-ST can be filed by an 
entity having more than one SEZ unit 
and a centralized service tax 
registration.  
   

If an entity is having multiple SEZ Units 
with a centralized service tax registration, 
consolidated refund claim can be filed, 
provided separate accounts are maintained 
for receipt and use of services for the 
authorised operations in SEZ Unit.  

10.  Whether certified copies of invoices 
can be used for claiming refund, if 
originals are needed for other 
statutory purpose; Whether on the 
basis of single invoice, one can claim 
proportionate refund for SEZ Unit and 
balance as cenvat credit  
   
   

In terms of the notification, original 
invoices are needed   for claiming refund; 
after receiving the refund, originals can be 
taken back on submission of copies certified 
by Chartered Accountant. On a single 
invoice, if proportionate refund (by SEZ 
Unit) and cenvat credit (by DTA Unit) needs 
to be obtained, then also similar system 
shall be followed.  

 
2. Trade Notice/Public Notice may be issued.  
 
3. Field formations may be informed accordingly. Hindi version to follow.  

 
 

(J. M. Kennedy) 
Director, TRU  

 


