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CIRCULAR NO : 148/17/2011-ST  
Dated: 13th December 2011  

Subject : - Clarification on levy of service tax on distributors/sub-distributors of films & 
exhibitors of movie - regarding.  

1. Representations requesting clarification on taxability of consideration earned by the 
distributors/sub-distributors/area distributors of Indian & Foreign films in the form of 
‘revenue share' from the exhibitors of the movie, and on revenue retained as percentage 
by the exhibitors of the movie from the sale of tickets have been received from certain 
sections of service providers in the light of recent changes in the law and CBEC Circular 
No 109/03/2009 dated 23.02.2009 issued under F. No. 137/186/2007-CX.4.  

2. These representations have been examined. Subsequent to issuance of CBEC Circular 
No. 109/03/2009 dated 23.02.2009 significant changes in the law have taken place. 
Temporary transfer or permitting the use or enjoyment of, any copyright defined in the 
Copyright Act, 1957 (14 of 1957) , except the rights covered under sub-clause ( a ) of 
clause (1) of section 13 of the said Act were made taxable w.e.f . 01.07.2010 under the 
sub-clause ( zzzzt ) of Sec 65(105) b y the Finance Act of 2010. Also, for the words 
‘operational assistance for marketing', the words ‘operational or administrative assistance 
in any manner' were substituted in the clause (104c) of Sec 64 of the Act by the Finance 
Act, 2011, w.e.f . 01.05.2011.  

3. The normal business practice in the industry is that the producer of the film, who owns 
the intellectual property rights of the film, temporarily transfers the rights to a person 
[normally distributor or any other person] who directly or indirectly enters into an 
agreement with the exhibitor [normally theater owner] for screening of the film. There 
are also other variant modes of transaction in the industry.  

4. In cases where distributor transfers the rights to sub-distributor, area distributor, 
exhibitor or theatre owner, the distributor is liable to collect the service tax under 
copyright service & deposit it with the government exchequer. Similarly when the sub-
distributer or area distributor etc further transfers the rights to any person, he is also liable 
to collect the service tax under copyright service & deposit it with the government 
exchequer.  

5. In cases where no such copyrights are transferred by the distributor or sub-distributor 
or area distributor to the exhibitor or theatre owner, the same is not chargeable to service 
tax under Copyright Services. However the business transaction needs to be examined for 
leviability of service tax under other heads. Depending upon the arrangement whether the 
theatre owner has merely let out its premises to the distributor or is also involved in 
giving support services for the business of the distributer, there can be a case of 
leviability of service tax on the remuneration retained by such theatre owner under 
“Business Support service” or “Renting of Immovable Property”. The definition of 



“Business Support service” has been amended in Budget 2011 to include “ operational or 
administrative assistance in any manner” in its definition.  

6. It is being represented that in certain situation the distributer and the theatre owner 
conduct business together and hence no service tax is leviable . Arrangement amongst 
two or more entities can either be on principal-to-principal basis or on 
partnership/joint/collaboration basis. In the former, the constituent members are 
independent of each other and do not share any risk/revenue/profit/loss/liability of the 
other while in latter the constituent members join hands for mutuality of interest and 
share common risk/profit together.  

7. Unincorporated joint venture, not operating on principal-to-principal basis, will exist 
only if the arrangement entered into between the two independent persons is also 
recognized as a person. It may be noted that the word “person” has not been defined in 
the Finance Act, 1994. As per Sec 3(42) of General Clauses Act, 1897 “person shall 
include any company or association or body of individuals, whether incorporated or not”. 
In this regard attention is invited to explanation to Sec 65 of the Finance Act, 1994 
wherein the taxable service includes any taxable service provided or to be provided by 
any unincorporated association or body of persons to a member thereof.  

8. Such a joint venture is also recognized as a legal & juristic entity in the nature of a 
partnership of the constituent companies by the hon'ble Supreme Court of India in the 
case of New Horizons [ 1995 SCC (1) 478; 1994 -TMI – 83686] wherein it was held that 
“ the expression ‘joint venture' connotes a legal entity in the nature of a partnership 
engaged in the joint undertaking of a particular transaction for mutual profit or an 
association of persons or companies jointly undertaking some commercial enterprise 
wherein all contribute assets and share risks. It requires a community of interest in the 
performance of the subject-matter, a right to direct and govern the policy in connection 
therewith, and duty, which may be altered by agreement, to share both in profit and 
losses. The independence of joint venture as a separate legal entity, away from its 
constituent members, has further been fortified in the case of M/s Gammon India Ltd. Vs 
Commissioner of Customs, Mumbai, 2011-TMI - 204309 wherein the hon'ble Supreme 
Court categorically denied the benefit of exemption to the JV as the impugned goods 
were directly imported by constituent member .  

9. Thus, where the distributor or sub-distributor or area distributor enters into an 
arrangement with the exhibitor or theatre owner, with the understanding to share 
revenue/profits and not provide the service on principal-to-principal basis, a new entity 
emerges, distinct from its constituents. As the new entity acquires the character of a 
“person”, the transactions between it and the other independent entities namely the 
distributor / sub-distributor / area distributor and the exhibitor etc will be a taxable 
service. Whereas, in cases the character of a “person” is not acquired in the business 
transaction and the transaction is as on principal-to-principal basis, the tax is leviable on 
either of the constituent members based on the nature of the transaction and as per rules 
of classification of service as embodied under Sec 65A of Finance Act, 1994.  



10. To sum-up the above, the arrangements entered into by the distributor or sub-
distributor or area distributor etc and the exhibitor or theatre owner etc in exhibiting the 
film produced by the producer, the original copyright holder, the arrangements and their 
respective service tax classification is tabulated as under:  

Type of 
Arrangement  

Movie exhibited on whose 
account  

Service Tax Implication  

Movie being exhibited by 
Theatre Owner or 
Exhibitor on his account – 
i.e. the copyrights are 
temporarily transferred  

Service Tax under 
Copyright Service to be 
provided by Distributor or 
Sub-Distributor or Area 
Distributor or Producer etc, 
as the case may be  

Principal –to – 
Principal Basis  

Movie being exhibited on 
behalf of Distributor or 
Sub-Distributor or Area 
Distributor or Producer etc 
– i.e. no copyrights are 
temporarily transferred  

Service Tax under Business 
Support Service / Renting of 
Immovable Property 
Service, as the case may be, 
to be provided by Theatre 
Owner or Exhibitor  

Arrangement under 
unincorporated 
partnership/ joint/ 
collaboration basis  

Service provided by each of the person i.e. the ‘new 
entity'/ Theater Owner or Exhibitor / Distributor or Sub-
Distributor or Area Distributor or Producer etc, as the 
case may be, is liable to Service Tax under applicable 
service head  

11. It is understood that the Circular dated 23.02.2009 has been misinterpreted to exclude 
all ‘revenue sharing' arrangements from the levy of service tax. Remuneration or payment 
arrangements on basis of fixed or revenue sharing or profit sharing or hybrid versions of 
these may exist. However, the nature of transaction determines the leviability of service 
tax. Each case may be looked into on its merits and decision be taken on case to case 
basis.  

12. The arrangements mentioned in this Circular will apply mutatis mutandis to similar 
situations across all the services taxable under the Finance Act.  

 

(Samar Nanda)  
Under Secretary (TRU)  

 


