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Subject: – Clarification on levy of service tax on distributors-sub-distributors of 
films & exhibitors of movie – regarding. 

 1.  Representations requesting clarification on taxability of consideration earned by the 
distributors/sub-distributors/area distributors of Indian & Foreign films in the form of 
‘revenue share’ from the exhibitors of the movie, and on revenue retained as percentage 
by the exhibitors of the movie from the sale of tickets have been received from certain 
sections of service providers in the light of recent changes in the law and CBEC Circular 
No. 109/03/2009 dated 23.02.2009issued under F. No. 137/186/2007-CX.4. 

2.             These representations have been examined. Subsequent to CBEC Circular No. 
109/03/2009 dated 23.02.2009, temporary transfer or permitting the use or enjoyment of, 
any copyright defined in the Copyright Act, 1957 (14 of 1957), except the rights covered 
under sub-clause (a) of clause (1) of section 13 of the said Act were made taxable w.e.f. 
01.07.2010 under the sub-clause (zzzzt) of Sec 65(105) by the Finance Act of 2010. Also, 
for the words ‘operational assistance for marketing’, the words ‘operational or 
administrative assistance in any manner’ were substituted in the clause (104c) of Sec 64 
of the Act by the Finance Act, 2011, w.e.f. 01.05.2011. 

3.             The normal business practice in the industry is that the producer of the film, 
who owns the intellectual property rights of the film, temporarily transfers the rights to a 
person [normally distributor or any other person] who directly or indirectly enters into an 
agreement with the exhibitor [normally theater owner] for screening of the film. There 
are also other variant modes of transaction in the industry. 

4.             In the cases where distributor transfers the rights to sub-distributor, area 
distributor, exhibitor or theatre owner, the distributor is liable to collect the service tax 
under copyright service & deposit it to the government exchequer. Similarly when the 
sub-distributer or area distributor etc further transfers the rights to any person, he is also 
liable to collect the service tax under copyright service & deposit it to the government 
exchequer. 

5.             In cases where no such copyrights are transferred by the distributor or sub-
distributor or area distributor to the exhibitor or theatre owner, the same is not chargeable 
to service tax under Copyright Services. However the business transaction needs to be 
examined for leviability of service tax under other heads. Depending upon the 
arrangement whether the theatre owner has merely let out its premises to the distributer or 
is also involved in giving support services for the business of the distributer, there can be 
a case of leviability of service tax on the remuneration retained by such theatre owner 
under “Business Support service” or “Renting of Immovable Property”. The definition of 



“Business Support service” has been amended in Budget 2011 to include “operational or 
administrative assistance in any manner” in its definition. 

6.             It is being represented that in certain situation the distributer and the theatre 
owner conduct business together and hence no service tax is leviable. Where the 
distributor or sub-distributor or area distributor enters into an agreement with the 
exhibitor or theatre owner, a new entity may emerge, distinct from its constituents. If it 
acquires the character of a “person”, then the transactions between it and the other 
independent entities namely the distributer and the exhibitor may be a taxable service. 
Revenue sharing will exist only if the arrangement entered into between the two 
independent persons is also recognized as a person. It may be noted that though the word 
“person” has not been defined in the Finance Act, 1994 it shall include any company or 
association or body of individuals, whether incorporated or not. In this regard attention is 
invited to explanation to Sec 65 of the Finance Act, 1994 wherein the taxable service 
includes any taxable service provided or to be provided by any unincorporated 
association or body of persons to a member thereof. If the character of “person” is not 
acquired by the arrangement then the two entities are in a business transaction with each 
other in their respective capacities.  Any of the entities, be the constituent members or the 
newly created distinct entity or otherwise, if provides any taxable service as defined in 
the Finance Act, 1994, as amended, is liable to discharge appropriate service tax under 
relevant entry. Service Tax, levied under Sec 66 of the Finance Act, is on rendition of 
services which are classified under Sec 65(105) of the Act. The liability is fastened on a 
person, hence it is important to discern whether a service has been rendered, and then 
identify the person on whose liability is it to collect and pay it to the government. 

 7.             To sum-up the above, the arrangements entered into by the distributor or sub-
distributor or area distributor etc and the exhibitor or theatre owner etc in exhibiting the 
film produced by the producer, the original copyright holder, the arrangements and their 
respective service tax classification is tabulated as under: 

Type of 
Arrangement 

Movie exhibited on whose 
account 

Appropriate Service Tax 
Classification 

Movie being exhibited  by 
Theatre Owner or Exhibitor on 
his account – i.e. the copyrights 
are temporarily transferred 

Service Tax under Copyright Service 
to be provided by Distributor or Sub-
Distributor or Area Distributor  or 
Producer etc, as the case may be 

Principal –to – 
Principal Basis 

Movie being exhibited on 
behalf of Distributor or Sub-
Distributor or Area Distributor 
 or Producer etc – i.e. no 
copyrights are temporarily 
transferred 

Service Tax under Business Support 
Service / Renting of Immovable 
Property Service, as the case may be, 
to be provided by Theatre Owner or 
Exhibitor 

Profit / Revenue 
Sharing 

Service provided by each of the person i.e. the ‘new entity’ [if it 
acquires the character of ‘person’] / Theater Owner or Exhibitor / 
Distributor or Sub-Distributor or Area Distributor  or Producer etc, as 
the case may be, is liable to Service Tax under respective service head 



 8.             It is understood that the Circular dated 23.02.2009 has been misinterpreted to 
exclude all ‘revenue sharing’ arrangements from the levy of service tax. Even though the 
arrangement entered into by the two entities is on ‘revenue share’ basis, the nature of 
service provided by the theatre owner to the distributor does not change owing to 
operation on revenue share basis. The nature of arrangement entered amongst them is not 
a determining factor for leviability of service tax. Remuneration or payment 
arrangements on basis of fixed or revenue sharing or profit sharing or hybrid versions of 
these may exist. However, the nature of transaction determines the leviability of service 
tax. Each case may be looked into on its merits and decision be taken on case to case 
basis. 

 9.             The arrangements mentioned in this Circular will apply mutatis mutandis to 
similar situations across all the services taxable under the Finance Act. 

 10.          The clarification given in the CBEC Circular No. 109/03/2009 dated 
23.02.2009 stands amended to the extent it is contrary to the present Circular. 

 11.          Chambers, trade, industry and field formations are requested to go through the 
Circular and offer their comments, views and suggestions.  In order to provide wide 
publicity to the proposed Circular, this is also being posted on the CBEC 
website, www.cbec.gov.in  and it is requested that comments, views and suggestions on 
the same may be forwarded to the undersigned on or before 23rd September 2011. 
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