
 

 

GST leviable on ‘Mobilization Advance’ as on July 1, 2017 received for works contract 

service: AAR 

Synopsis: The West Bengal AAR in the matter of Siemens Ltd. has ruled that the Applicant is 

deemed to have supplied works contract service to KMRCL on July 1, 2017 to the extent 

covered by the lump-sum that stood credited to its account on that date as mobilisation 

advance and GST is leviable thereon accordingly. 

Facts: 

M/s Siemens Ltd. (“the Applicant”) entered into a contract with M/s Kolkata Metro Rail 

Corporation (“KMRCL”) for ‘design, supply, installation, testing and commissioning’ of the 

power supply and distribution system, third rail system and SCADA system for the entire line 

and depot of the Kolkata East-West Metro Rail Project.  

The contract included supply of equipment, training of the personnel, etc. The Applicant has 

been awarded onshore scope of work for the contract under an open consortium 

arrangement with the offshore contractor Siemens AG. 

In accordance with the contract, the Applicant received ₹ 16,33,33,924/- on June 24, 2011 

as mobilisation advance, which was 10% of the original contract value. The lump-sum 

mobilisation amount so received is recoverable as adjustment towards the payment due for 

the tax invoices that the Applicant raises on attaining contract progress milestones. Of the 

total lump-sum amount ₹ 13,80,74,549/- is stated to be outstanding on June 30, 2017.  

Issue involved: 

Whether GST shall be charged on the gross amount of the invoice or the net amount after 

adjusting the lump-sum amount outstanding as on June 30, 2017? 

Held: 

The Hon’ble Authority for Advance Ruling (AAR), West Bengal while observing Section 13(2) 

and Section 15(1) of the CGST Act, 2017 (“CGST Act”), Rule 2A(i) of the Service Tax 

(Determination of Value) Rules, 2006 (“Service Tax Valuation Rules”), vide Order No. 

18/WBAAR/2019-20 dated August 19, 2019 held as under: 

 ln the pre-GST regime, the Contract was divisible for the purpose of taxation as a 

contract for the sale of goods and a service contract. However, no tax was leviable 

on the advance payment under either the West Bengal Value Added Tax Act, 2003 or 

the Central Sales Tax Act, 1956. 

 As the value of the taxable service was not ascertainable before the invoice was 

raised, no payment received in advance could be included in the gross amount 



 

 

charged for such taxable service except the portion adjusted in the service bills, as 

per Rule 2A(i) of the Service Tax Valuation Rules. 

 Therefore, the unadjusted portion of the advance as on July 1, 2017 has not suffered 

tax under the pre-GST regime under either of the above Acts. 

 After the GST comes into force, the works contract is no longer divisible, and it is a 

service contract. The entire unadjusted mobilisation advance as on July 1, 2017, 

according to the Contract, applies towards payment of consideration for the works 

contract service. 

 Mobilisation advance is meant specifically for inducing the contractor to spend for 

provisioning the works contract service. The contract provides a mechanism in the 

form of a bank guarantee that ensures that the advance is not diverted or 

misappropriated. It’s application as payment for inducing the supply is, therefore, 

direct and unambiguous. lt is, therefore, ‘consideration’, whether or not in the form 

of a deposit, for the supply of the works contract service. 

 The Applicant is, therefore, deemed to have supplied works contract service to 

KMRCL on July 1, 2017 to the extent covered by the lump-sum that stood credited to 

its account on that date as mobilisation advance in terms of Section 13(2) of CGST 

Act; and GST is leviable thereon accordingly. 

 The value of the supply of works contract service in the subsequent invoices as and 

when raised should, therefore, be reduced to the extent of the advance adjusted in 

such invoices, and GST should be charged on the net amount that remains after 

such adjustment to avoid double taxation. 

Citation:  TS-650-AAR-2019-NT 

Our Comments: The AAR in the given case has relied upon provisions of Section 13(2) of the 

CGST Act to fasten liability of GST on the Applicant. Importantly, it has been held that the 

Applicant is deemed to have supplied works contract services to recipient on July 1, 2017. 

The basis for the same lies under Explanation (i) to Section 13(2) of the CGST Act, according 

to which, if the supplier receives any advance payment as consideration, the supply shall be 

deemed to have been made to the extent covered by the payment. 

As a matter of fact, the AAR has wisely considered the aspect of avoiding double taxation by 

holding that value of supply of works contract service in the subsequent invoices, as and 

when raised, should be reduced to the extent of advance adjusted in such invoices, and GST 

should be charged on the net amount that remains after such adjustment. But, at first 

place, can it be said that taxability on such mobilisation advance arose on July 1, 2017? 

At this juncture, it is important to note that the definition of ‘consideration’ under Section 

2(31) of the CGST Act, categorically provides that a ‘deposit’ given in respect of the supply 



 

 

of goods or services shall not be considered as payment made for such supply unless the 

supplier applies such deposit as consideration for the said supply. Hence, till such time the 

amount of initial deposit is appropriated towards supply of services, the same may not 

constitute ‘consideration’ for chargeability of GST. Accordingly, even in above case, 

taxability of mobilization advance, ideally, must arise at the time of appropriation of such 

amount against the estimated expenditure and not on July 1, 2017. 

Further, next important question arises that if we go hypothetically with the above ruling, 

then, leviability of interest on such advance amount may arise, considering as supply made 

as on July 1, 2017.  

In recent times it is seen that majority of AAR rulings are driven on ‘pro-revenue’ trends, 

deciding the matter in favour of the Department. At the same time, it is also seen that there 

are divergent rulings also on same transaction. Though envisaged as a forum for GST dispute 

redressal, the AAR & AAAR are losing their importance in the eyes of taxpayers, making 

them hesitant to take recourse to this route. 

To promote ease-of-doing business and to generate confidence amongst assessees, it is 

mandatory that the Authority, which at present is manned only by revenue officers, should 

be a quasi-judicial body consisting of a Judicial Member and a Technical Member. In this 

manner, the AAR & AAAR would act independently and judiciously to decide the disputes 

coming up to them. 

Relevant provisions: 

Section 13(2) of CGST Act: 

“(2) The time of supply of services shall be the earliest of the following dates, 

namely:- 

(a) the date of issue of invoice by the supplier, if the invoice is issued within 

the period prescribed under section 31 or the date of receipt of payment, 

whichever is earlier; or 

(b) the date of provision of service, if the invoice is not issued within the 

period prescribed under section 31 or the date of receipt of payment, 

whichever is earlier” 

Section 2(31) of the CGST Act: 

“(31) “consideration” in relation to the supply of goods or services or both includes–– 

(a) any payment made or to be made, whether in money or otherwise, in 

respect of, in response to, or for the inducement of, the supply of goods or 

services or both, whether by the recipient or by any other person but shall not 

include any subsidy given by the Central Government or a State Government; 



 

 

(b) the monetary value of any act or forbearance, in respect of, in response to, 

or for the inducement of, the supply of goods or services or both, whether by 

the recipient or by any other person but shall not include any subsidy given by 

the Central Government or a State Government: 

Provided that a deposit given in respect of the supply of goods or services or both 

shall not be considered as payment made for such supply unless the supplier applies 

such deposit as consideration for the said supply”  

 

DISCLAIMER: The views expressed are strictly of the author and A2Z Taxcorp LLP. 

The contents of this article are solely for informational purpose. It does not 

constitute professional advice or recommendation of firm. Neither the author nor 

firm and its affiliates accepts any liabilities for any loss or damage of any kind 

arising out of any information in this article nor for any actions taken in reliance 

thereon. 


