
 

Interest/late fees for services of pre-GST era, received after 1st July 2017, are liable to GST  

Synopsis: The AAR, Tamil Nadu in the case of M/s Chennai Port Trust has held that the 

amounts received on or after July 1, 2017 towards interest, late fees, penalty relating to 

services of lease/rent, due to delayed payment of consideration for those services rendered 

by Applicant before July 1, 2017, are liable to GST. 

Facts: 

M/s Chennai Port Trust (“the Applicant”) is engaged in supply of port services and incidental 

supply of goods like disposal of discarded assets. The Applicant is functioning under the 

administrative control and supervision of Ministry of shipping of Government of India. 

In quite a few cases, the Applicant has raised invoices during Service Tax regime and paid the 

Service Tax as per the then existed Point of Taxation Rules (“POT Rules”), but they are 

receiving interest, late fee, penalty in the GST regime for the reason that consideration for 

such services are received belatedly.  

Issue involved: 

Whether the amount received on or after July 1, 2017 towards interest, late fee penalty 

relating to the services other than continuous supply of services rendered by the Applicant 

before July 1, 2017 are liable to GST? 

Held: 

The Hon’ble Authority of Advance Ruling (AAR), Tamil Nadu, while observing Section 1(3), 

Section 7(1)(a) and Section 13 of the CGST Act, 2017 (“CGST Act”) and the Tamil Nadu Goods 

and Services Tax Act, 2017 (“TNGST Act”), vide Order No. 35/AAR/2019 dated July 26, 2019 

held as under: 

 From July 1, 2017 onwards, the liability to pay GST on supply of services is determined 

by the time of supply provisions in Section 13 of CGST Act and TNGST Act. 

 The invoices for the supply of services have been issued before July 1, 2017, but the 

payment of the consideration was received late. Hence, the date of issue of invoice 

which is earlier is the time of supply as per Section 13(2) (a) of CGST and TNGST Act. 

In this case, the time of supply would be before July 1, 2017, and accordingly the 

supply of original service of leasing/renting is not covered under GST. 

 However, the amount of interest/ late fee/ penalty for the delayed payment of 

consideration for the original service, is received after July 1, 2017 and separate 

invoices viz. Rent Claim Advance (RCA) Receipt are raised by the Applicant, both only 

after July 1, 2017. 



 

 There is a payment of a separate consideration for this tolerance of delayed 

payment of lease/rent. This payment is a part of the contract for supply of services of 

the Applicant to the port user in the course of their business. 

 It can be said that as the Applicant has tolerated the delayed payment of consideration 

of lease/rent which the recipients should have paid much before, therefore, this 

tolerance on the part of the Applicant for the delayed payment of lease/rent by 

collecting an interest/late fee/penalty is a separate supply of service as covered 

under Section 7(1)(a) of the of CGST Act and TNGST Act. 

 

 Accordingly, the time of supply for this supply will be determined by Section 13(2) of 

CGST Act and TNGST Act depending on the facts in each case. In any case, it would be 

after July 1, 2017 and hence, this supply is liable to GST. 
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Our Comments: It is worthwhile to note here that under the erstwhile provisions of Service 

Tax era, Rule 6 of the Service Tax (Determination of Value) Rules, 2006, specifically excluded 

the interest on delayed payment of any consideration for the provision of services, from the 

value of taxable services. In other words, no Service Tax was leviable on interest for delayed 

payment of consideration. 

On the contrary, Section 15(2)(d) of the CGST Act, categorically provides that the value of 

supply in GST shall include interest or late fee or penalty for delayed payment of any 

consideration for any supply. Further, as per Section 12(6) and Section 13(6) of the CGST Act, 

the time of supply, to the extent it relates to an addition in the value of supply by way of 

interest, late fee or penalty for delayed payment of any consideration, shall be the date on 

which the supplier receives such addition in value. 

Considering the above conflicting provisions under pre-GST and GST regime, an important 

question arises as to whether a levy which was not there at the time of provision of services, 

can be charged in the guise of provisions of new law, merely because the point of collection 

of that amount falls after implementation of new law? 

Though the above advance ruling has considered such interest for delayed payment of 

consideration as a separate consideration for tolerance of act in GST, but one can vehemently 

argue to say that such interest is merely an additional consideration for the services which 

were rendered in pre-GST era, when its taxability did not exist. Reference here can be drawn 

from the decision of the Hon’ble Supreme Court in the case of Collector of C. Ex., Hyderabad 

vs Vazir Sultan Tobacco Co. Ltd. [1996 (83) E.L.T. 3 (S.C.)], wherein the Apex Court set aside 

levy of Excise duty on goods which were manufactured prior to levy of Excise Duty but, cleared 

thereafter. 



 

Even, as per the transitional provisions under Section 142(11)(b) of the CGST Act, 

“notwithstanding anything contained in section 13, no tax shall be payable on services under 

this Act to the extent the tax was leviable on the said services under Chapter V of the Finance 

Act, 1994”. Thus, ideally, such interest for delayed payment of consideration forms part of 

services which were rendered prior to GST and were leviable to tax under the provisions of 

the Finance Act, 1994. Hence, liability of GST must not be fastened on the same, merely 

because its collection has happened in GST regime. 

At the same time, the pretext of above advance ruling cannot be negated completely, more 

so in the light of provisions of time of supply under Section 13(6) of the CGST Act, which 

prescribes receipt of such additional amount of interest as the point for levying GST. In 

nutshell, such issues are bound to suffer litigation in the absence of any clear provisions.  

Relevant provisions: 

Section 13 of CGST and TNGST Act 

“(1) the liability to pay tax on services shall arise at the time of supply, as determined 

in accordance with the provisions of this section. 

(2) The time of supply of services shall be the earliest of the following dates, namely:- 

(a) the date of issue of invoice by the supplier, if the invoice is issued within the 

period prescribed under sub-section (2) of section 31 or the date of receipt of 

payment, whichever is earlier; or 

(b) the date of provision of service, if the invoice is not issued within the period 

prescribed under sub-section (2) of section 31 or the date of receipt of payment, 

whichever is earlier; or 

(c) the date on which the recipient shows the receipt of services in his books of 

account, in a case where the provisions of clause (a) or clause (b) do not apply. 

…………. 

(6) The time of supply to the extent it relates to an addition in the value of supply by 

way of interest, late fee or penalty for delayed payment of any consideration shall be 

the date on which the supplier receives such addition in value.” 
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