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Dated : 8th May 2012 

Subject: - Clarification on Rate of Tax - regarding. 
 

The rate of service tax has been restored to 12% w.e.f. 1st April 2012.  Representations have been 
received requesting clarification on the rate of tax applicable wherein invoices were raised before 
1st April 2012 and the payments shall be after 1st April 2012. Clarification has been requested in 
case of the 8 specified services provided by individuals or proprietary firms or partnership firms, 
to which Rule 7 of Point of Taxation Rules 2011 was applicable and services on which tax is paid 
under reverse charge. 
 
The rate of service tax prevalent on the date when the point of taxation occurs is rate of service 
tax applicable on any taxable service. In case of the 8 specified services and services wherein tax 
is required to be paid on reverse charge by the service receiver the point of taxation is the date of 
payment. Circular No 154/5/2012 – ST dated 28th March 2012 has also clarified the same. Thus in 
case of such 8 specified services provided by individuals or proprietary firms or partnership firms 
and in case of services wherein tax is required to be paid on reverse charge by the service receiver, 
if the payment is received or made, as the case maybe, on or after 1st April 2012, the service tax 
needs to be paid @12%. 
 
The invoices issued before 1st April 2012 may reflect the previous rate of tax (10% and cess). In 
case of need, supplementary invoices may be issued to reflect the new rate of tax (12% and cess) 
and recover the differential amount. In case of reverse charge the service receiver pays the tax 
and takes the credit on the basis of the tax payment challan. Cenvat credit can be availed on such 
supplementary invoices and tax payment challans, subject to other restrictions and conditions as 
provided in the Cenvat Credit Rules 2004. 
 
Trade Notice/Public Notice may be issued to the field formations accordingly. 
Please acknowledge the receipt of this circular. Hindi version to follow. 
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