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Concessional GST rate of 12% on composite supply of works contract to be applied 

prospectively 

The AAR, Chhattisgarh in the matter of M/s Dee Vee Projects Limited [Advance Ruling No. 

STC/AAR/03/2020/41 dated October 8, 2020] has ruled that the Notification amending the 

tax rate from 18% to 12% on Composite Supply of Works Contract can only be applied 

prospectively, if an enactment does not expressly provides that it should be deemed to have 

come into effect form a past date. 

Facts: 

M/s Dee Vee Projects Limited (“the Applicant”) is in the business of works contract by way of 

construction, erection, commissioning, installation, completion, fitting out, repair, 

maintenance, renovation or alteration. 

Subsequently, the Notification No. 11/2017- Central Tax (Rate) dated June 28, 2017 (“the 

Services Rate Notification”) was amended by the Notification No. 20/2017 dated August 22, 

2017 and Notification No. 24/2017 dated September 21, 2017 (“the Impugned Amendment 

Notifications”) and based on these amendments the Applicant charged and paid Goods and 

Services Tax (“GST”) at the rate of 12% on the services provided in between July to September 

2017.  

The Applicant contended that the date of effectiveness of the amendments was nowhere 

mentioned in the Impugned Amendment Notifications. So, it is presumed, that the intention 

of the GST Council was only to reduce the rate of tax from 18% to 12% from very beginning.  

Issue:  

Whether the Impugned Amendment Notifications to the Services Rate Notification effective 

prospectively or retrospectively?  

http://www.a2ztaxcorp.com/


 

Flat no. 34B, Ground Floor, Pocket -1, Mayur Vihar, Phase –I, Delhi - 110091 
Email: bimaljain@a2ztaxcorp.com; Web: www.a2ztaxcorp.com; Tel: +91 11 4242 7056 

Held 

The AAR, Chhattisgarh in Advance Ruling No. STC/AAR/03/2020/41 held as under: 

• Stated that, as per the rules of interpretation, unless it is explicitly stated, a piece of 

legislation is presumed not to be intended to have a retrospective operation.  

• Observed that, if an enactment expressly provides that it should be deemed to have come 

into effect form a past date, it is retrospective in nature. If an enactment is intended to be 

retrospective in operation, and also in effect, the legislature expresses it in clear and 

unequivocal language in the enactment itself. 

• Noted that, in case of a notification the effective date is not written, the effect of the 

amending notification thus shall be the date on which the amending notification is 

published in the Official Gazette. 

• Held that, the GST rate on composite supply of works contract as defined in clause 119 of 

Section 2 of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 (“the CGST Act”) is 18% till 

August 21, 2017 as stipulated under Serial No. 3 of Heading 9954 of the Services Rate 

Notification and 12% after that.  

• Further held that, the Applicant has wrongly interpreted the tax liability at 12% from July 

1, 2017 whereas the effective date of the Impugned Amendment Notifications is the date 

of Notification only. 
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