
 

Flat no. 34B, Ground Floor, Pocket -1, Mayur Vihar, Phase –I, Delhi - 110091 
Email: bimaljain@a2ztaxcorp.com; Web: www.a2ztaxcorp.com; Tel: +91 11 4242 7056 

Supply of sharpeners along with pencils amounts to ‘Mixed Supply’ taxable at the higher rate 

among all the supplies 

The AAR, Gujarat in the matter of M/s. Doms Industries Pvt. Ltd. [Advance Ruling No. 

GUJ/GAAR/R/ 2022/52 dated December 30, 2022] has held that the supply of pencil-

sharpeners along with pencils will be covered under the category of ‘Mixed Supply’ and that 

HSN code will be used which attracts higher rate of tax among all the taxable supplies 

containing in a pack/box. 

Facts: 

M/s Doms Industries Pvt. Ltd. (“the Applicant”) is a manufacturer and supplier of all kind of 

the stationary items. The Applicant has submitted that vide Notification No. 2/2022- Central 

Tax (Rate) dated July 13, 2022 (“the Goods Rate Notification”), the GST rate on Sharpener and 

Scales was increased from 12% to 18% w.e.f. July 18, 2022. Further, the Sharpener and Scales 

are sold by the Applicant in a kit, which is a combination of sharpener or scales and other 

products, which are liable to GST rate at 5% and 12%. 

The Applicant submitted that earlier they used to sell the kit under the HSN code of the item 

with highest value inside the kit which also had the maximum GST rate but now after the 

change of GST rate vide the Goods Rate Notification, sharpener has now the highest GST rate 

although it is sold as an accessory in the kit. The Applicant further submitted that for a 

combination of supplies to qualify as a 'Mixed Supply', it is important that such a combination 

should be supplied for a single price and the supplies are not naturally bundled. Therefore, the 

kits supplied by the Applicant will come under the ambit of ‘Mixed Supply’ and the GST rate as 

applicable on the principal product i.e. pencil/colour pencil/crayons will apply to the complete 

kit and it will fall under Heading 9609 and chargeable to GST rate of 12%.  

Issues:  

http://www.a2ztaxcorp.com/


 

Flat no. 34B, Ground Floor, Pocket -1, Mayur Vihar, Phase –I, Delhi - 110091 
Email: bimaljain@a2ztaxcorp.com; Web: www.a2ztaxcorp.com; Tel: +91 11 4242 7056 

1. Whether the supply of Pencils Sharpener along with Pencils being the principal supply 

will be considered as the "Composite Supply" or "Mixed Supply"? 

2. What will be the HSN code to be used by the Applicant? 

3. Whether supply of Sharpener along with the kit having a nominal value will have an 

impact on rate of tax? 

Held: 

The AAR, Gujarat in Advance Ruling No. GUJ/GAAR/R/ 2022/52 held as under: 

• Noted that, the kits of supplied by Applicant satisfy all the conditions of ‘Mixed Supply’ 

under Section 2(74) of the Central Goods and Services Tax Act,2017 (“the CGST Act”).  

• Stated that, a mixed supply containing more than two supplies shall be treated as a supply 

of that particular supply which attracts the higher rate of tax in the mix supply. 

• Held that, the Applicant is required to use the HSN code of the particular supply which 

attracts higher rate of tax among all the taxable supplies containing in a kit. 

• Further held that, all the supplies of the Applicant are covered under the category of Mixed 

supply hence as per the provision of mixed supply, the supply which attracts higher rate of 

tax shall the applicable rate for the supply.  

Relevant Provisions:  

Section 2(74) of the CGST Act: 

“mixed supply means two or more individual supplies of goods or services, or any 

combination thereof, made in conjunction with each other by a taxable person for a 

single price where such supply does not constitute a composite supply” 
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DISCLAIMER: The views expressed are strictly of the author and A2Z Taxcorp LLP. The 

contents of this article are solely for informational purpose and for the reader’s personal 

non-commercial use. It does not constitute professional advice or recommendation of firm. 

Neither the author nor firm and its affiliates accepts any liabilities for any loss or damage of 

any kind arising out of any information in this article nor for any actions taken in reliance 

thereon. Further, no portion of our article or newsletter should be used for any purpose(s) 

unless authorized in writing and we reserve a legal right for any infringement on usage of 

our article or newsletter without prior permission. 
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