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Amount received for security services including amount of wages for guards taxable 
@18% 

The Hon’ble AAR Gujarat in M/s Gujarat Industrial Security Force Society [Advance 
Ruling No. GUJ/GAAR/R/100/2020 decided on October 14, 2020] held that the security 
services would be taxable to GST @18% on the entire amount received including the 
wages for the guards. Input Tax Credit (“ITC”) would be available if the procedure of 
paying GST is followed on the entire amount received by assessee, subject to the 
fulfillment of the conditions as envisaged in the relevant sections and rules of the Central 
Goods and Services Tax Act, 2017 (“CGST Act”) and Central Goods and Services Tax Rules, 
2017(“CGST Rules”). 

Facts:- 

M/s Gujarat Industrial Security Force Society (“the Applicant”) is involved in providing the 
services of security to many organizations. The Applicant is a society registered under 
Society Registration Act, 1860 and Public Charitable Trust registered with Charity 
Commissioner and registered under Section 12AA of the Income Tax Act, 1961 and purely 
non-profit organization providing employment to youth of rural and urban areas of the 
state for their upliftment and good lives. 

The Applicant is paying salary to the security guards as per Minimum Wages Act, 1948 
(“Minimum Wages Act”) as prescribed by the authority from to time to time. 

The consideration received from the clients includes the salary paid to the security 
guards plus 12% as establishment charges to run their administration office and to cover 
their administration cost. If they are left with any surplus after recovering their 
administration cost then it will be utilized for capital expenditure of society like purchase 
of uniform, shoes etc., for security guards. 

The Applicant used to levy GST @18% on the consideration received by the Applicant (i.e., 
12% establishment charges) and collected the same from their client and paid to the 
Government in the same way since the incorporation of GST. 

Applicant’s Contention:- 

 The Applicant relied on the judgement of Security Guards Board for Greater Bombay 

and Thane Dist v. Commissioner of Central Excise [Order No.- A/94539/16/STB dated 

December 14, 2016] to contend that GST @ 18% should be levied after deduction of 

wages and allowances from the consideration received from the clients. 
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● Further, relied on the judgement of M/s. M.P. Security Force v. Commissioner. of 

Central Excise and Service Tax [Order No. 50970/2019 dated August 2, 2019] to 

contend that abatement should be granted towards the payment made on account 

of contribution towards ESL, EPF and PF and also through wages and salaries while 

computing the assessable value.  

● Cited the following judgments in support of their claim that reimbursable expenses 

are not to be added in the assessable value of GST for charging GST on security guard 

services: 

◦ Judgement of CESTAT Allahabad in Commissioner of Central Excise and S.T. Agra 

v. M/s Antz Management Consultancy Pvt. Ltd. [Order No.-71115/2016 dated 

December 2, 2016] 

◦ Judgement of Delhi HC in Intercontinental Consultants and Technocrafts Pvt. Ltd. 

v. UOI and ANR [Writ Petition No 6370/2008 dated November 30, 2012] 

◦ Judgement of Supreme Court in UOI and ANR v.  Intercontinental Consultants and 

Technocrafts Pvt. Ltd. [Civil Appeal No. 2013 of 2014 dated March 7, 2018] 

◦ Judgement of CESTAT New Delhi in M/s Kassa Finvest Pvt. Ltd. v. CST New Delhi 

[Order No. 53407/2018 dated December 10, 2018] 

◦  Judgement of CESTAT Bangalore in Sri Bhagavathy Traders v. Commissioner of 

Central Excise, Cochin [Order No. 376/2011 dated August 8, 2011]  

◦  Judgement of CESTAT Hydrabad in Karvy Consultants Ltd. v. CCE [Order No. 

A/31540/2018 dated October 25, 2018] 

Issues:- 

 Whether GST @18% will be charged only on the establishment charges or on the 

whole consideration received by the Applicant? 

 Whether the Applicant is eligible for ITC on the amount of tax @ 18% paid on 

establishment charges? 

Held:- 
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The Hon’ble AAR Gujarat in Advance Ruling No. GUJ/GAAR/R/100/2020 decided on 
October 14, 2020 has held that: 

● Observed that, the security services provided by the Applicant falls under Heading 

9985 wherein the GST payable is @18%. The same appears at Entry No. 23 of 

Notification No.11/2017-Central Tax (Rate) dated June 28, 2017 (“Services Rate 

Notification”). 

● Distinguished the judgements cited by the Applicant w.r.t. valuation on the ground 

that all the relied judgments were of pre-GST period and further stated that 

provisions with respect to valuation are very clear in GST and are already a part of 

the CGST Act itself.  

● Referred to the definition of ‘Consideration’ under Section 2(31) of the CGST Act, to 

state that consideration would include the entire payment received by the Applicant 

from their clients and GST would be payable on the entire amount collected by them 

from their client, which includes the salary, wages etc., to be paid to 

the security guards as well as the establishment charges to run their administration 

office and to cover their administration cost like administration staff salary, 

stationery, electricity of admin office etc. 

● Further observed that, as per Section 15 of the CGST Act: 

◦ Sub-section 1 of Section 15 ibid clearly stipulates that the value of supply of 

goods or services or both shall be the transaction value, which is the price 

actually paid or payable for the said supply of goods or services or both. 

◦ Sub Section 2 of Section 15 ibid elaborates in detail the items that are required 

to be included in the value of supply. 

◦ Sub Section 3 of Section 15 ibid specifically elaborates the items that are not to 

be included in the value of supply. 

Thus, it is very much apparent that all the aspects of valuation of supply have been 
covered in the CGST Act itself.  

● Concluded that, the Applicant has to pay GST @18% on the entire amount received 

by them from their clients, which includes the salary to be paid to the security guards 
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as well as on the establishment charges to run their administration office and to cover 

their administration cost. 

● Held that, the Applicant would be eligible to take the ITC if they follow the procedure 

of paying GST on the entire amount received by the Applicant from their clients. 

Relevant Provisions:- 

Entry No. 23 of Services Rate Notification: 

Sl 
No 

Heading Description of Service Rate 
(%) 

Condition 

23 Heading 
9985         
(Support 
services) 

(i) Supply of tour operators services. 

Explanation.-  "tour operator" means 

any person engaged in the business 

of planning, scheduling, organizing, 

arranging tours (which may include 

arrangements for accommodation, 

sightseeing or other similar services) 

by any mode of transport, and 

includes any person engaged in the 

business of operating tours. 

 

2.5 1. Provided that 

credit of input tax 

charged on goods 

and services used in 

supplying the 

service , other than 

the input tax credit 

of input service in 

the same line of 

business (i.e. tour 

operator service 

procured from 

another tour 

operator) has not 

been taken 

[Please refer to 

Explanation no. 

(iv)] 

2. The bill issued for 

supply of this 

service indicates 

that it is inclusive of 

charges of 
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accommodation 

and transportation 

required for such a 

tour and the 

amount charged in 

the bill is the gross 

amount charged for 

such a tour 

including the 

charges of 

accommodation 

and transportation 

required for such a 

tour. 

  (ii) Services by way of house-keeping, 
such as plumbing, carpentering, etc. 
where the person supplying such 
service through electronic commerce 
operator is not liable for registration 
under sub-section (1) of section 22 of 
the Central Goods and Services Tax 
Act, 2017. 

2.5 Provided that credit 
of input tax 
charged on goods 
and services has not 
been taken [Please 
refer 
to Explanation no. 
(iv)]. 

  (iii) Support services other than (i) 
and (ii) above. 

9 - 

 

Section 2(31) of the CGST Act: 

 “(31) “consideration” in relation to the supply of goods or services or both includes– 

(a) any payment made or to be made, whether in money or otherwise, in respect 
of, in response to, or for the inducement of, the supply of goods or services or both, 
whether by the recipient or by any other person but shall not include any subsidy 
given by the Central Government or a State Government; 
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(b) the monetary value of any act or forbearance, in respect of, in response to, or 
for the inducement of, the supply of goods or services or both, whether by the 
recipient or by any other person but shall not include any subsidy given by the 
Central Government or a State Government: 

Provided that a deposit given in respect of the supply of goods or services or both shall not 
be considered as payment made for such supply unless the supplier applies such deposit 
as consideration for the said supply” 

Relevant portion of Section 15 of the CGST Act: 

“15. Value of taxable supply 

(1) The value of a supply of goods or services or both shall be the transaction value, which 
is the price actually paid or payable for the said supply of goods or services or both where 
the supplier and the recipient of the supply are not related and the price is the sole 
consideration for the supply. 

(2) The value of supply shall include––– 

(a) any taxes, duties, cesses, fees and charges levied under any law for the time 
being in force other than this Act, the State Goods and Services Tax Act, the Union 
Territory Goods and Services Tax Act and the Goods and Services Tax 
(Compensation to States) Act, if charged separately by the supplier; 

(b) any amount that the supplier is liable to pay in relation to such supply but which 
has been incurred by the recipient of the supply and not included in the price 
actually paid or payable for the goods or services or both; 

(c) incidental expenses, including commission and packing, charged by the supplier 
to the recipient of a supply and any amount charged for anything done by the 
supplier in respect of the supply of goods or services or both at the time of, or 
before delivery of goods or supply of services; 

(d) interest or late fee or penalty for delayed payment of any consideration for any 
supply; and 

(e) subsidies directly linked to the price excluding subsidies provided by the Central 
Government and State Governments. 

Explanation.––For the purposes of this sub-section, the amount of subsidy shall be 
included in the value of supply of the supplier who receives the subsidy. 
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(3) The value of the supply shall not include any discount which is given–– 

(a) before or at the time of the supply if such discount has been duly recorded in 
the invoice issued in respect of such supply; and 

(b) after the supply has been effected, if– 

(i) such discount is established in terms of an agreement entered into at or 
before the time of such supply and specifically linked to relevant invoices; 
and 

(ii) input tax credit as is attributable to the discount on the basis of 
document issued by the supplier has been reversed by the recipient of the 
supply.” 

 
 
We have recently released the 6th Edition of our GST Book titled “GST LAW AND 
COMMENTARY – WITH ANALYSES AND PROCEDURES”, in a set of 3 Volumes. We thank 
you all for the support and your enduring response. 
  

Have a look at the complete tour of the Book at: https://rb.gy/3hifj3 
 

Order your copy now and be a part of GST learning excursion in most comprehensive 
and lucid form !! 

 

 Use Coupon Code: GST45 for a Special Discount of Flat 45% for this week and get 

our Book for Rs. 3176/- only  
 

This book can be ordered online at: https://rb.gy/benrpb 
 
 
DISCLAIMER: The views expressed are strictly of the author and A2Z Taxcorp LLP. The 

contents of this article are solely for informational purpose. It does not constitute 

professional advice or recommendation of firm. Neither the author nor firm and its 

affiliates accepts any liabilities for any loss or damage of any kind arising out of any 

information in this article nor for any actions taken in reliance thereon. 
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