
 

Employer arranging transportation facility for their employees does not fall under the 
definition of business 

The AAR, Maharashtra in the matter of M/S. Integrated Decisions and Systems (India) Pvt. 
Ltd. [Advance Ruling No. GST-ARA-116/2019-20/B-113 dated December 16, 2021] held that, 
arranging the transport facility for the employees is not an activity which is incidental or 
ancillary to the activity of software development, nor can it be called an activity done in the 
course of or in furtherance of development of software as it is not integrally connected to the 
business in such a way that without this the business will not function.   

Facts: 

M/S. Integrated Decisions and Systems (India) Private Limited, (“the Applicant”), is engaged in 
providing software development and support services to its holding company located outside 
India. The Applicant provides transportation facility to its employees, for which the Applicant 
avails 'renting of motor vehicles service', 'cab services' through third party. The Applicant 
initially pays the entire amount to the third party and subsequently recovers the partial 
amount from the respective employees availing such facility. 

Issue: 

Whether the partial amount recovered from the employees for facilitating transport would be 
construed as supply of service by the Applicant? 

Held: 

The AAR, Maharashtra in Advance Ruling No. GST-ARA-116/2019-20/B-113 dated December 
16, 2021 held as under: 

 Analysed Section 7 of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 (“the CGST Act”), and 
noted that, the provision of transport facility to the employees by the Applicant is a 
welfare, security and safety measure and is not at all connected to the functioning of their 
business. Further, the said activity is not a factor which will take the Applicant's business 
activity forward. 

 Noted that, the Applicant is not supplying any transport or lease/rental of vehicle service 
to its employees in the instant case. Further, the transport or lease/rental of vehicle service 
is also not the output service of the Applicant since they are not in the business of providing 
transport service. Rather, this transport facility is provided to employees by the third party 
vendors and not by the Applicant. 

 Observed that, the GST is discharged on the gross value of bills raised on the Applicant by 
the third party vendors and the partial amounts recovered by the Applicant in respect of 
use of such transport facility are a part of the amount paid to the third party vendors which 



 

has already suffered GST. Therefore, the Applicant is not providing transportation facility 
to its employees, in fact the Applicant is a receiver of such services. 

 Held that, the Applicant, arranging the transport facility for their employees is not an 
activity which is incidental or ancillary to the activity of software development, nor can it 
be called an activity done in the course of or in furtherance of development of software as 
it is not integrally connected to the business in such a way that without this the business 
will not function. 
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