
GST is applicable on payment of notice pay recovery, medical insurance policy and telephone 
charges from an employees 

The AAR, Madhya Pradesh in the matter of M/S. Bharat Oman Refineries Limited [Advance 
Ruling Order No. 02/2021 dated June 7, 2021] held that, GST is applicable on payment of 
notice pay by an employee to employer in lieu of notice period and telephone charges, Group 
Medical Insurance Policy (“the Policy”) recovered from employees and free of cost canteen 
facility provided to employees. Further, Input Tax Credit (“ITC”) is not available with respect 
to canteen services provided by the employer to their employees. 

Facts: 

M/s Bharat Oman Refineries Limited (“the Applicant” or “the Employer”) is a Company 
carrying on the business of refining of crude oil. The Applicant has sought this Ruling w.r.t. the 
liability to pay tax on any goods or services or both and admissibility of ITC of tax paid or 
deemed to have been paid. 

Issue: 

Whether the Applicant is liable to pay GST on amount recovered in lieu of notice pay by an 
employee, the Policy at actuals from non-dependent parents of employees, telephone 
charges, and free of cost canteen facility to the employees at the refinery, and whether the 
ITC of tax paid or deemed to have been paid is admissible on such facility provided? 

Held: 

The AAR, Madhya Pradesh in Advance Ruling Order No. 02/2021 dated June 7, 2021 held as 
under: 

 Noted that, except due to exclusion by Para 1 of Schedule III of the CGST Act the services 
by an employee to an Employer are covered in supply, otherwise there should have been 
no need for such exclusion. Further, Schedules are part of the CGST Act that contain 
specific provisions/exclusions, and therefore, they prevail over other general provisions of 
the CGST Act. Therefore, there can be other activities also which can be covered in supply 
even if they may not be a supply as per provisions of Section 7 of the Central Goods and 
Services Tax Act, 2017 (“CGST Act”). 

 Observed that, the Applicant as Employer is tolerating the act or situation whereby the 
employee is not giving the notice for the agreed period of 30 days before leaving the 
service of the applicant-company. Thus, by relieving an employee without notice period or 
by accepting a shorter notice period, the Applicant is tolerating an act or a situation created 
by such action of the employee, and therefore, it is covered by Para 5(e) of Schedule II of 
the CGST Act, and is a supply of service liable to GST. 



 W.r.t premium on Policy recovered from the non-dependent parents of employees & 
retired employees at actuals- Stated that as per clause (a) of Section 2(17) business 
includes any trade, commerce, manufacture, profession, vocation, adventure, wager or 
any other similar activity, whether or not there is volume, frequency, continuity or 
regularity of such transaction. As per Section 2(17) any activity or transaction in connection 
with or incidental or ancillary to any activity or transaction referred in clause (a) of Section 
2(17) are also covered in business. 

 Held that, the telephone charges recovered by Applicant from its employees and canteen 
services provided to the employees are covered in the definition of ‘business’ given in 
Section 2(17) of the CGST Act, as an activity or transaction in connection with or incidental 
or ancillary to the business of the Applicant. Moreover, it is a supply as per inclusive 
definition of ‘supply’ given under Section 7 of the CGST Act. Accordingly, the Applicant is 
liable to pay GST on the amount recovered from its employees towards telephone charges 
at actuals and the canteen services provided to the employees are to be treated as supply, 
even if there is no consideration. 

 Further held that, the Applicant is not be eligible to claim ITC in respect of canteen services. 

Our Comments: 

Notice pay: 

In our view, the levy of GST on notice pay recovery depends upon the “test of supply” i.e., one 
has to satisfy that notice pay in itself is a supply, then only GST could be levied on it. After the 
insertion of sub-clause (1A) in Section 7 of the CGST Act and omission of sub-section (d) of 
Section 7(1) of the CGST Act (vide Central Goods and Services Tax (Amendment) Act, 2018 
w.e.f. July 1, 2017). 

The Schedule II of the CGST Act is confined to define as to what constitute supply of goods or 
supply of services and does not defines supply per se. Schedule II of the CGST Act has to be 
read along with Section 7 of the CGST Act, which means if an activity does not constitute a 
“supply” in itself as per Section 7(1) of the CGST Act, mere coverage of the same under the 
entry Schedule II ibid cannot make it liable to GST. 

Further, there is no positive act of supply of services by employer to employee for quitting the 
organization. It is merely recovery of compensation from the employee on account of their 
failure to fulfil the terms of contract/appointment letter and tantamount to liquidated 
damage. 

Furthermore, there is no agreement between employer and employee to cause loss or damage 
by quitting early for a consideration. The expression ‘to tolerate an act’ relates to situations 
where a person commissions another person to do or commit a particular act for a 



consideration. The payment of damages is a condition of contract and not a consideration for 
any service in the nature of forbearance or tolerating an act. 

In the Service Tax regime, the Hon’ble Madras High Court in Ge T & D India Limited v. Deputy 
Commissioner of Central Excise [W.P. No. 26292 of 2018 dated December 13, 2019] in a 
similar case has held that, no service tax is payable on notice pay.  

GST on free of cost canteen services: 

W.r.t supply of canteen services, the AAR, Kerala in the similar matter of M/s. Caltech 
Polymers Pvt. Ltd. [Order No. CT/531/18-C3, dated March 26, 2018], held that, supply of food 
by the employer to its employees, even though there is no profit involved, but only the cost of 
food is recovered, the activity of supplying food and charging price for the same from the 
employees would come within the definition of "supply" as provided in Section 7(1)(a) of the 
CGST Act. Consequently, the employer would come under the definition of "supplier" as 
provided in Section 2(105) of the CGST Act. Moreover, since the employer recovers the cost of 
food items from their employees, there is "consideration" as defined in sec 2(31) of the CGST 
Act and the transaction is incidental or ancillary to the core business (even though there is no 
profit involved) therefore, falls under sec 2(17)(b) of the CGST Act i.e. definition of business. 

The above order has been affirmed by the AAAR, Kerala in M/s. Caltech Polymers Pvt. Ltd. 
[Order No. CT/7726/2018-C3, dated September 25, 2018]. 

Moreover, the above transaction even if made without consideration will be covered under 
Entry No. 2 of Schedule-I to the CGST Act, which states that supply of goods or services or both 
between related persons or between distinct persons, when made in the course or 
furtherance of business, is to be treated as supply even if made without consideration. Since 
the employee and employer are related persons according to the explanation to Section 15(5) 
of the CGST Act the transaction would amount to deemed supply and therefore, it would be 
taxable as per Section 15 read with Rule 28 of the Central Goods and Services Tax Rules, 2017. 

ITC on canteen services: 

W.r.t. ITC on canteen services, post amendment vide Central Goods and Services Tax 
(Amendment) Act, 2018 w.e.f. February 2, 2019, a proviso got inserted to Section 17(5)(b) of 
the CGST Act which allows ITC in respect of such goods or services or both where it is obligatory 
for an employer to provide the same to its employees under any law for the time being in 
force. 

However, AAR, Gujarat held that sec 17(5)(b)(i) sub-clause ending with a colon and followed 
by a proviso which ends with a semi colon is to be read as independent sub-clause, 
independent of sec 17(5)(b)(iii) and its proviso [of sub-clause (iii)]. Thereby, the proviso to 
sec 17(5)(b)(iii) is not connected to the sub-clause of sec 17(5)(b)(i) and cannot be read into 



it. Hence, input tax credit on GST paid on canteen facility is blocked credit under sec 
17(5)(b)(i) of CGST Act and inadmissible to applicant- AAR, Gujarat in Re: Tata Motors Ltd. 
[Ruling no. GUJ/GAAR/R/39/2021 dated 30.07.2021] 

Premium on Policy: 

AAR, Maharashtra in Re: Jotun India Pvt. Ltd. [2019 (29) G.S.T.L. 778 (A.A.R. - GST)] held 
that the assessee not in business of providing insurance coverage. To provide parental 
insurance cover not a mandatory requirement under any law for the time being in force and 
therefore, non-providing parental health insurance coverage would not affect its business 
by any means. Activity of recovery of 50% of cost of insurance premium cannot be treated 
as activity done in course of business or for furtherance of business. No service of health 
insurance to their employees by assessee. 

Similar stand was taken by AAR, UP in Re: Ion Trading India Private Limited [2020 (32) 
G.S.T.L. 608 (A.A.R. - GST - U.P.)] 
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