GST @ 18% payable on services provided by sub-sub-contractor to sub-contractor to main
contractor pertaining to irrigation, construction

The AAR, Gujarat in the matter of M/S. Kababhai Popatbhai Savalia (Shreeji Earth Movers)
[Advance Ruling No. GUJ/GAAR/R/43/2021 dated August 11, 2021] held that, GST is payable
on services provided by sub-sub-contractor to sub-contractor pertaining to irrigation,
construction, maintenance works to irrigation department @ 18%.

Facts:

M/S. Kababhai Popatbhai Savalia (Shreeji Earth Movers) (“the Applicant”) is engaged in
providing works contract service directly to sub-contractors who execute the contract with the
main contractor for original contract work with the Irrigation Department (State of Gujarat).

The Government Irrigation Division awarded work contract to main Contractor M/s JSIW for
EPC of a pumping station. Subsequently, the main contractor awarded the work to sub-
contractor M/s Radhe Construction, who awarded the said work to the Applicant, who is now
a sub-sub-contractor.

Issue:

What is the applicable rate of tax the liability on services provided by the Applicant to the main
contractor pertaining to the irrigation, construction and maintenance works to the Irrigation
Department, State of Gujarat?

Held:

The AAR, Gujarat in Advance Ruling No. GUJ/GAAR/R/43/2021 dated August 11, 2021 held
as under:

e Noted that, to be eligible for being covered under SI. No. 3(iii) of Notification No. 11/2017
- Central Tax (Rate) dated June 28, 2017 (“the Services Rate Notification”), the Applicant
shall satisfy the condition of composite supply of works contract to be supplied by main
contractor to government and supply by way of construction, erection, commissioning,
installation, completion, fitting out, repair, maintenance, renovation, or alteration of canal,
dam or other irrigation works. The Applicant satisfies the second condition only.

e Further noted that, to be eligible for being covered under SI No. 3(ix) of Services Rate
Notification the condition of being a main contractor or sub-contractor has to be satisfied
but the Applicant is not a sub-contractor but a sub-sub-contractor. Further, the services
have to be supplied by main contractor to government or by a sub-contractor to the main
contractor providing services to government.



e Opined that, itis only the main contractor supplying subject service to government and the
sub-contractor of the main contractor who will merit under the Service Rate Notification.

e However, the Applicant and supplies service to sub-contractor and not to main contractor,
the conditions of entry under 3(iii)/ 3(ix) to the Services Rate Notification is not satisfied.

e Held that, GST @ 18% is applicable for services supplied by the sub-sub-contractor to sub-
contractor and supply merits entry at Heading 9954, Entry No 3(ii) of Services Rate
Notification.

(Author can be reached at info@a2ztaxcorp.com)

DISCLAIMER: The views expressed are strictly of the author and A2Z Taxcorp LLP. The
contents of this article are solely for informational purpose and for the reader’s personal
non-commercial use. It does not constitute professional advice or recommendation of firm.
Neither the author nor firm and its dffiliates accepts any liabilities for any loss or damage of
any kind arising out of any information in this article nor for any actions taken in reliance
thereon. Further, no portion of our article or newsletter should be used for any purpose(s)
unless authorized in writing and we reserve a legal right for any infringement on usage of
our article or newsletter without prior permission.


mailto:info@a2ztaxcorp.com

