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Recipient not eligible for ITC of GST paid on transfer of rights of leasehold land 

The AAR, Gujarat, in the case of M/s Bayer Vapi Private Limited [Ruling No. 

GUJ/GAAR/R/2023/29 dated August 24, 2023] ruled that the transferee acquiring the rights 

of the lease for construction of the immovable property is not entitled to take Input Tax Credit 

(“ITC”) of the Goods and Service Tax (“GST”) paid by them on the services received by the 

Transferor by way of the lease as per Section 17(5)(d) of the Central Goods and Services Tax 

Act, 2017 (“the CGST Act”). 

Facts:  

M/s Bayer Vapi Private Limited (“the Applicant”) is engaged in the manufacturing of chemicals 

for agriculture and health science applications, entered into a Memorandum of Understanding 

(“MOU”) with M/s Vapi Enterprises Ltd. (“the Transferor”) for transferring the rights of lease 

of the leasehold land owned by Gujarat Industrial Development Corporation (“the Owner”). 

As per the terms of the MOU, Applicant intended to use the aforesaid land to set up/expand 

its manufacturing facility for the manufacture of chemicals to be used by the Applicant in the 

course or furtherance of its business of manufacturing.  

The Applicant filed an application before the AAR, Gujarat seeking clarification regarding 

eligibility to claim ITC of the GST paid on services received by way of lease to set up/expand its 

manufacturing facility. 

Issue: 

Whether the Applicant is eligible to claim the ITC of the GST paid by them for acquiring the 

rights of lease from the Transferor as service for the construction of Immovable Property?  

Held: 

The AAR, Gujarat in Ruling No. GUJ/GAAR/R/2023/29 held as under: 
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• Observed that, Section 17(5)(d) of the CGST Act states that the registered person is not 

eligible to take input credit on GST paid on goods and services received for construction 

of an immovable property (not plant & machinery) on his account including when such 

Goods/Services are used in course or furtherance of business.  

• Further observed that, Gujarat Authority for Advance Ruling in M/s GACL NALCO Alkalies 

& Chemicals Private Limited [Advance Ruling No. GUJ/GAAR/R/53/2021] ruled that the 

legislature has clearly expressed its intent that ITC shall not be available in respect of 

services pertaining to land received by a taxable person for the construction of an 

immovable property, including when such services are used in the course or furtherance 

of business. The above-mentioned point was also substantiated by the Telangana State 

Authority in the ruling of M/s Daicel Chiral Technologies (India) Private Limited [TSAAR 

order No. 6/2020]. 

• Opined that, the intent of the Applicant, through the annexures to the application and 

MOU, is clear that the Applicant is acquiring the rights of leasehold land, which is industrial 

land adjacent to the manufacturing plant from the Transferor to set up a new 

manufacturing plant/expand its existing manufacturing plant. 

• Ruled that, the Applicant is not entitled to take ITC of GST paid by them on the services 

provided by the Transferor in the form of rights in the leasehold land in terms of Section 

17(5)(d) of the CGST Act. 

Our Comments: 

As per Section 17(5)(d) of the CGST Act, the advance ruling is binding upon those cases in which 

the rights of the lease have been acquired to set up/expand its manufacturing facility in the 

course or furtherance of its business or manufacturing and the said intent has been clearly 

expressed.  

In M/s Daicel Chiral Technologies (India) Private Limited [TSAAR order No. 6/2020] the 

Telangana Authority for Advance Ruling relying upon Section 17(5)(d) has opined that the 

http://www.a2ztaxcorp.com/


 

Flat no. 34B, Ground Floor, Pocket -1, Mayur Vihar, Phase –I, Delhi - 110091 
Email: bimaljain@a2ztaxcorp.com; Web: www.a2ztaxcorp.com; Tel: +91 11 4242 7056 

applicant is not eligible to avail the Input Tax Credit of GST paid on payment of Lease Premium 

Charges (one time charges), annual lease rentals (recurring) and GST paid on maintenance 

collected by the Lessor towards the supply of land on lease for furtherance/expansion of 

business.  

Relevant Sections: 

Section 17(5)(d) of the CGST Act: 

“17(5)(d) goods or services or both received by a taxable person for construction of an 

immovable property (other than plant or machinery) on his own account including when such 

goods or services or both are used in the course or furtherance of business.” 
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